top of page

Zelfstandig worden in je passie... 1 iemand mee, 4 tegen

in 2019 heb ik mij voor het eerst ingeschreven bij Acerta om mijn btw-nummer aan te vragen,

zodat ik met overheid-gerelateerde instanties in orde kon staan en verzekerd was.

Het is mijn passie mensen en hun wagens te dienen op een goede manier waar zowel klant als ikzelf iets aan hebben, in eerste instantie moet de klant kwaliteit krijgen en waar voor zijn geld.

In de tweede instantie ben ik er die ook genoeg moet zien te verzamelen om alles te kunnen bekostigen (verzekeringen , belastingen , voertuig .... het houd niet op) en maken dat er eventuele groei uit voort kan komen.

Met groei bedoel ik dan ook mijn droom achterna jagen om een mooie werkplaats te hebben en voltijds zelfstandig te zijn in plaats van elke dag voor een baas te gaan werken.


Nu je kent het wel die slogans van onder andere Acerta of Xerius :

"starten als zelfstandig makkelijk gaat ook"....

laat je niet vangen en bevraag je eerst goed voor je verdere stappen onderneemt,

ik heb dit niet gedaan omdat ik toen en nu ook nog vastberaden ben zelfstandig te worden,

hoe moeilijk het ook mag worden.

Ik ging naar Acerta om mijn btw-nummer aan te vragen , maar op verdere vragen buiten btw-nummer aanvragen en sociale zekerheid (die je trouwens ook zelf moet betalen als zelfstandige) kwam er wel raadt bij welke instantie je dit eventueel kon bevragen en dergelijke , maar een straight to the point answer , dat niet.

Het eerste wat ik gedaan heb , is bij de gemeente gaan aangeven wat ik ging doen en waar ik het ging doen.

Van daar uit ben ik naar mijn verzekeringsmakelaar gegaan, daar heb ik alle verplichte en nodige verzekeringen ontvangen die ik nodig had.

verzekeringen waren bijna onmiddellijk in orde , de gemeente daarin tegen , dit heeft mij tot zeker oktober gekost om iets te bereiken.

Uiteindelijk eind goed al goed was de gemeente akkoord , alleen omdat ik zo klein was , geen brug had , en ik de maanden waar ik met de aanvraag bezig was al werken uitvoerde en daar geen klachten waren over binnen gekomen.

Wilde ik uitbreiden met een brug een zwaardere compressor en noem maar op, dan zou ik beter kijken voor een grotere locatie , liefst in het industrieterrein.


Wanneer de gemeente akte neemt van uw werkplaats , komt er een geel papier aan je deur te hangen , waar mensen die er eventueel tegen zijn dit kunnen melden aan de schepenen op de gemeente.

Vanwege deze aktename ben ik terug moeten ophouden omdat de persoon waar ik mijn woonst en werkplaats van huur ineens van gedacht veranderd was.

Op deze moment realiseerde ik mij van welk belang het was dat je alles op papier moet hebben, en niet moet voortgaan op mondelinge overeenkomsten.

3 dagen later na dat ze het geel papier waren komen ophangen , kreeg ik een recommande in de bus waarin vermeld stond binnen de 14 dagen de aktename stop te zetten.


Hier was ik dan ... wat mijn 3a4 maanden tijd koste afgebroken in 3 dagen,

de zoektocht naar een degelijke werkplaats die betaalbaar is kon beginnen...

Je zou denken dat dit niet moeilijk zou moeten zijn , maar niets is minder waar.

Huurprijzen voor een werkplaats lopen zeer snel op boven 1000 euro ,

wat ik als beginnende zelfstandige gewoonweg niet kon bekostigen.

hier gingen ook weer enkele weken over , maar ondertussen bleven de klanten wel komen,

niet zozeer dat je je moet voorstellen zoals bij een grote garage maar wel genoeg werk om na je voltijds werk verder te kunnen mits je een werkplaats hebt...

Gelukkig heb ik ouders waar ik ten allen tijden op kan steunen en rekenen , en boden zij mij aan van voorlopig bij hun op de oprit mijn werk te komen doen tot wanneer ik iets zou gevonden hebben.


Ondertussen hadden we potentiele werkplaats gevonden in het industrieterrein te erembodegem, de deal was voor de tegenpartij nog niet rond maar dit zou ten allen tijden moeten in orde komen , en dan zou het een maandje duren en ik kon er in.

De bevestiging zou telefonisch doorgaan en van daar uit zou er een afspraak komen om te tekenen, maar helaas geen teken van leven die maand.

Eind die maand ging ik dan maar eens kijken hoe het zat en toen hebben ze mij tot 3 keer gezegd dat ze het nog niets wisten omdat de grote baas die ermee bezig was niet aanwezig was.


Na geringe tijd kreeg ik telefoon dat de deal niet was rondgegaan en dat er dus geen werkplaats te huur kwam.

We konden opnieuw zoeken en hadden ook gevonden te Lierde,

waar de verhuurder ook van de eerste keer had gezegd mij te willen helpen als jong zelfstandige met zijn werkplaats aan mij te verhuren, hij schonk ons zelfs de kans en de tijd om ons eerst goed te gaan bevragen op de gemeente Lierde of dit alles wel mogelijk was.


Jammer maar helaas brak tijdens ons informatie aanvragen het corona virus uit , en heb ik alles terug moeten stop zeggen , inclusief mijn nieuwe werkplaats waarvoor ik alle investeringen al rond besproken had samen met mijn ouders...

De verhuurder (wat te begrijpen valt) vertelde mij dat hij ook moest verder gaan.

Ik bedankte hem vriendelijk en vroeg hem om het te melden wanneer het eventuele pand vrijbleef.


Vanuit mijn tekst hoop ik de duidelijkheid van de titel te hebben gehaald.

tegenwoordig word alles roze-kleurig omschreven maar word er niet bij vermeld wat er allemaal voor moet gedaan worden voor het te doen slagen, nog maar gezwegen over de mensen die met je mee gaan , en de mensen die jaloers, hebberig ..., weet ik veel hoe ze nog te omschrijven , je proberen omlaag te halen.


Je hoort het vaak genoeg , "jongeren zitten liever achter hun tv-scherm" of "vroeger in mijnen tijd konden we gaan werken" of "jongeren hebben in niets zin meer"...

Ik denk dat er aan alles wel een gepast antwoord zal liggen , maar vooral denk ik dat er te hoge prijzen zijn voor bijvoorbeeld een pand te huren waar je in kan werken, te weinig informatie verstreken word aan de personen die iets willen starten , en dat er teveel mensen zijn die er hun genot in hebben andere mensen , ook jongeren, te blokkeren van iets nog maar te kunnen bereiken.


is dit echt hoe we de economie gaan laten draaien ?

11 weergaven0 opmerkingen
bottom of page